9 فایدهی مصرف قهوه
در خصوص قهوه شایعات زیادی وجود دارد اما باید بدانید که قهوه باعث لاغری و تقویت حافظه میشود، به هضم غذا کمک میکند، میگرن را تسکین میدهد و در پیشگیری از سرطان و پارکینسون موثر است.
قهوه دانه خوراکی درختی از خانوادهی قهوهها است که در تهیه مواد غذایی مختلف و همچنین انواع نوشیدنی استفاده میشود. گیاه قهوه معمولاً در نواحی گرمسیر رشد و پرورش مییابد. برای آشنایی بیشتر با خواص این نوشیدنی مفید، مطالعهی این مطلب را از دست ندهید.
قهوه سرشار از کافئین است و به همین دلیل سیستم عصبی مرکزی را تحریک میکند که این امر باعث تقویت هوشیاری ذهنی و دقت میشود و برای همین امکان به خاطر سپردن مطالب را راحتتر میکند.
بر اساس پژوهشی که محققان روی 4197 زن انجام دادهاند مصرف روزانه حداقل 3 فنجان قهوه خطر ابتلا به اضمحلال ذهنی را به میزان 30 درصد کاهش میدهد. این میزان از سن 80 سالگی حتی به 70درصد نیز میرسد. از طرف دیگر محققان آمریکایی ثابت کردهاند که مصرف آب کافئینه( معادل 5 فنجان قهوه در روز) حافظهی موشهای مبتلا به آلزایمر را بهبود میبخشد.
در بیشتر کرمهای لاغری کافئین وجود دارد و این امر بی دلیل نیست. کافئین، لیپولیز یعنی چربی سوزی را فعال میکند. متخصصان تغذیه بر این عقیدهاند که کافئین باعث تحریک ارگانیسمی میشود که کالری را میسوزاند بنابراین باعث از بین بردن چربیها نیز میشود. نتیجه این که کافئین به عنوان عمدهترین مادهی تشکیل دهندهی قهوه، کاهش وزن را آسانتر میکند.
با وجود این که چای به عنوان نوشیدنیِ سرشار از آنتی اکسیدانها شهرت یافته است( خاصیتهای ضد سرطانی و ضد پیری آن نیز از این امر ناشی میشود)، اما قهوه بسیار بیشتر از چای حاوی آنتی اکسیدان است. افراد بزرگسال با نوشیدن قهوه، روزانه به طور متوسط 1300 میلی گرم آنتی اکسیدان جذب میکنند.
آیا شما دچار سردرد یا میگرن هستید؟ برای خلاص شدن از این دردها هیچ نوشیدنی مانند یک فنجان قهوه موثر نیست. میپرسید چرا؟ اول به خاطر این که کافئین موجود در قهوه با گشاد شدن رگها و افزایش فشار خون که سردرد و میگرن به همراه دارد مقابله و به تنگ شدن رگهای خونی کمک میکند. دوم به این دلیل که کافئین به عنوان مطلوبترین ضد درد، تأثیر مسکنهایی مثل آسپیرین، پاراستامول و.... را در خود دارد.
اگر چه معمولاً قهوه را به ایجاد مشکلات گوارشی متهم کردهاند اما دانشمندان خلاف این امر را به اثبات رساندهاند. محققان معتقدند خوردن 280 میلی لیتر قهوه هیچ گونه درد، حالت تهوع و نفخی به همراه ندارد. یک پژوهش دیگر که در سال 1990 روی نزدیک به 99 نفر انجام گرفت نشان داد 29 درصد شرکت کنندگان پس از مصرف قهوه از بهبودی ایجاد شده در گوارششان خبر دادند.
البته شایعاتی وجود دارد که قهوه باعث کلسیم زدایی از استخوانها و در نتیجه ابتلا به پوکی استخوان میشود. اما با مطالعات زیادی که در این زمینه انجام شده است، محققان به این نتیجه رسیدهاند که میزان زایل شدن کلسیم جزئی است و مصرف متعادل قهوه تأثیر معناداری در احتمال شکستگی و پوکی استخوانی ندارد.
متخصصان تغذیه برای قهوه خورهای قهاری که روزانه بیش از 5 فنجان قهوه مینوشند توصیه میکنند مصرف لبنیات و مواد غذایی سرشار از کلسیم را بیشتر کنند.
در سال 2009، محققان استرالیایی نشان دادند نوشیدن روزانه 1 فنجان قهوه، خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را 7 درصد کاهش و نوشیدن 3 یا 4 فنجان قهوه در روز این احتمال را 25 درصد کاهش میدهد.
پیشتر در سال 2006 ، تحقیقات صورت گرفته بر 29000 زن، نشان داده بود آن دسته از زنهایی که قهوهی زیادی مینوشند 22 درصد کمتر با احتمال ابتلا به دیابت روبه رو میشوند. در همین سال پژوهش دیگری که روی 17413 نفر انجام گرفت، حاکی از آن بود که مصرف حداقل 3 فنجان قهوه در روز، 42 درصد خطر دیابتی شدن را کاهش میدهد.
این نوشیدنی سرشار از آنتی اکسیدانها است که با رادیکالهای آزاد مبارزه میکنند. به همین دلیل قهوه از بروز سرطان پیشگیری میکند. محققان ژاپنی با آزمایش روی 61000 نفر خاطر نشان کردند که مصرف قهوه به میزان روزانه 1 فنجان، خطر ابتلا به سرطان کبد را کاهش میدهد. یک پژوهش آمریکایی که در سال 2009 به چاپ رسید نیز مشخص کرده است مردانی که روزانه حداقل 6 فنجان قهوه نوشیدهاند، 10 درصد کمتر در معرض پیشرفت سرطان پروستات بودهاند.
بر اساس 2 پژوهش آمریکایی منتشر شده در سال 2001، قهوه میتواند از بروز بیماری پارکینسون پیشگیری کند. پژوهش نخست که روی بیش از 8000 نفر انجام گرفت، نشان میدهد میزان بالای کافئین( بیشتر از 4 فنجان در روز) خطر ابتلا به بیماری مذکور را کاهش میدهد. پژوهش دوم با مطالعه روی 200 بیمار مبتلا به پارکینسون نشان داد نزد افرادی که قهوه زیادی مینوشند، تأخیری در بروز علایم بیماری رخ داده است.
در نهایت این که در سال 2002، گردآوری نتایج 13 پژوهش انجام گرفته نشان داد که خطر پیشرفت این بیماری در میان مصرف کنندگان قهوه یک سوم کمتر بوده است. به عقیدهی دانشمندان کافئین سرعت از بین رفتن دوپامین در مغز( عامل بروز بیماری پارکینسون)را کاهش میدهد.